Qliniqa.hr

Znate li kolika bi trebala biti razina kolesterola u vašim godinama? Evo što kažu liječnici

Zdravlje

Piše: nr

ponedjeljak, 8. travnja 2024.

Visok kolesterol, tvar slična masti koju proizvodi vaša jetra, povećava rizik osobe od srčanih bolesti i moždanog udara.

Razina kolesterola varira ovisno o dobi, težini i spolu. Obično se s vremenom povećavaju, a osobe starije od 20 godina trebale bi provjeravati razinu kolesterola svakih 5 godina.

Qliniqa.hr

Liječnici mogu izmjeriti razine kolesterola krvnom pretragom. Izvor: Canva

Postoje dvije vrste kolesterola: lipoprotein niske gustoće (LDL) i lipoprotein visoke gustoće (HDL).

Ako u krvotoku ima previše LDL-a ili “lošeg” kolesterola, on se može nakupiti u krvnim žilama, stvarajući masne naslage koje se nazivaju plakovi. Ti plakovi mogu dovesti do drugih problema, uključujući srčane i moždane udare.

Razine ukupnog i LDL kolesterola trebaju biti niske, ali više HDL ili “dobrog” kolesterola u krvi može smanjiti rizik od srčanog ili moždanog udara.

Trigliceridi su još jedna vrsta masti koja se može nakupiti u vašem tijelu. Oni su “građevni blokovi” kolesterola. Visoke razine triglicerida i niske razine HDL-a povećavaju rizik od srčanih bolesti.

Liječnici mogu izmjeriti razine HDL, LDL i ukupnog kolesterola krvnom pretragom lipida. Rezultati također mogu pokazati razine svih ne-HDL masti koje mogu povećati rizik od srčanih bolesti.

Preporučene razine ukupnog kolesterola ispod su 200 miligrama po decilitru (mg/dl) za odrasle i ispod 170 mg/dl za djecu. Žene obično trebaju više HDL (dobrog) kolesterola nego muškarci.

Qliniqa.hr

Godine nekontrolirane razine kolesterola mogu biti izazovne za liječenje. Izvor: Canva

Razina kolesterola i dob

Razine kolesterola imaju tendenciju porasta s godinama. Poduzimanje koraka za postizanje ili održavanje zdravih razina ranije u životu može spriječiti da s vremenom postanu opasno visoke. Godine nekontrolirane razine kolesterola mogu biti izazovne za liječenje.

CDC preporučuje da osobe u dobi od 20 ili više godina provjeravaju razinu kolesterola barem jednom svakih 4-6 godina ili češće ako imaju druge čimbenike rizika od kardiovaskularnih bolesti.

Djeca bi trebala napraviti barem jedan test kolesterola u dobi od 9 do 11 godina i još jedan u dobi od 17 do 21 godine. Međutim, djeca s čimbenicima rizika za visoki kolesterol možda će trebati češće kontrole.

Tipično, muškarci imaju više razine tijekom života nego žene. Razina kolesterola kod muškaraca raste s godinama, a razina kolesterola kod žena raste nakon menopauze.

Osim starenja, sve promjene u razinama kolesterola obično proizlaze iz zdravstvenih stanja i načina života.

Qliniqa.hr

Liječnik bi trebao provjeravati razinu kolesterola u odraslih, počevši od 20. godine, svakih 4-6 godina. Izvor: Pexels

Liječnik može klasificirati nečije razine kao visoke ili niske, granične ili zdrave. Kolesterol se mjeri u miligramima po decilitru (mg/dl).

U idealnom slučaju, razine LDL kolesterola trebale bi biti manje od 100 mg/dl. Liječnici možda neće izraziti zabrinutost oko razina od 100-129 mg/dl za ljude bez zdravstvenih problema, ali mogu predložiti liječenje u ovoj fazi za osobe sa srčanim bolestima ili njihovim čimbenicima rizika.

Za djecu i tinejdžere, granično visoke razine ukupnog kolesterola su 170-199 mg/dl, a granično visoke razine LDL-a su 100-129 mg/dl.

Za odrasle osobe u dobi od 20 i više godina granično visoke razine ukupnog kolesterola su 200-239 mg/dl, a granično visoke razine LDL-a su 130-159 mg/dl. Više od ovoga smatra se vrlo visokom razinom.

Ako su razine ukupnog kolesterola 240 mg/dl ili više, liječnik će to smatrati vrlo visokim, a 200–239 mg/dl granično visokim. Vrlo visoke razine LDL-a su 190 mg/dl i više. Razine HDL kolesterola od 40 mg/dl ili niže vrlo su niske i glavni su faktor rizika za srčane bolesti, navodi Medical News Today.

Neka zdravstvena stanja i način života mogu povisiti razinu kolesterola. Dijabetes tipa dva, na primjer, povisuje razinu LDL kolesterola, kao i obiteljska hiperkolesterolemija.

CDC također navodi da prehrana bogata zasićenim mastima i niska razina tjelovježbe mogu pridonijeti visokim razinama kolesterola.

Qliniqa.hr

Savjetuje se najmanje 150 minuta tjedno vježbanja umjerenog intenziteta. Izvor: Pexels

Kako sniziti kolesterol?

Organizam sam proizvodi kolesterol neophodan za funkcioniranje. Međutim, kolesterol se također nalazi u određenim namirnicama, navodi Healthline.

Neke jednostavne promjene načina života prilično su učinkovite u smanjenju razine kolesterola.

Nacionalni instituti za zdravlje (NIH) preporučuje ove strategije:

  • prehrana zdrava za srce, više vlakna i zdravih masti, a manje zasićene masne hrane i prerađene hrane
  • fizička aktivnost
  • prestanak pušenja
  • ograničeni unos alkohola
  • umjerena težina
  • upravljanje stresom.

NIH preporučuje konzultacije s liječnikom prije nego započnete s novim planom vježbanja. Općenito, trenutne smjernice savjetuju ljudima najmanje 150 minuta tjedno vježbanja umjerenog intenziteta, kao i vježbi za jačanje mišića dva dana u tjednu.

Zdrava prehrana i tjelovježba također mogu sniziti visoke razine kolesterola u djece.

Općenito, što prije osoba počne s tim promjenama, to bolje za njezinu razinu kolesterola, jer se kolesterol s vremenom nakuplja.

Visoki kolesterol u bilo kojoj dobi povećava rizik od srčanih bolesti, srčanog i moždanog udara. Ti se rizici s vremenom samo povećavaju.

Kada promjene načina života same po sebi ne mogu smanjiti visoki kolesterol, liječnici mogu preporučiti lijekove.

Liječnik može preporučiti liječenje ako:

  • rezultati pokazuju visoke ili granično visoke razine ukupnog i LDL kolesterola
  • osoba ima prekomjernu težinu
  • osoba ima obiteljsku povijest bolesti srca.

Razine kolesterola rastu s godinama, a visok kolesterol u bilo kojoj dobi povećava rizik od srčanog ili moždanog udara.

Dostizanje ili održavanje zdravih razina može uključivati promjene načina života i, ako one nisu dovoljne, lijekove na recept.