Qliniqa.hr

Ako imate više od 65 godina, izbjegavajte ovih 6 namirnica

Prehrana

Piše: ak

petak, 28. ožujka 2025.

Ako imate više od 65 godina, možda ćete primijetiti da se vaša rutina vježbanja promijenila, s intenzivnih kardio sesija na hodanje s malim opterećenjem. Možda imate i različite medicinske potrebe, bilo da uzimate više dodataka prehrani ili pratite krvni tlak.

No, jedna stvar koju možda niste prilagodili je vaša prehrana, a stručnjaci kažu da bi to mogao biti veliki propust.

„Kako tijelo stari, metabolizam se mijenja, a podrška mišićnoj masi, regulaciji šećera u krvi i upravljanju upalom postaju važniji od samo smanjenja kalorija. Promišljene prehrambene odluke mogu pomoći u održavanju snage, energije i ukupnog zdravlja,“ kaže Melanie Murphy-Richter, direktorica komunikacija u L-Nutra.

Pročitajte dalje kako biste saznali koje namirnice stručnjaci preporučuju izbjegavati nakon 65. godine.

Qliniqa.hr

Osobe starije od 65 godina trebaju izbjegavati prerađene proizvode. Izvor:Canva

1. Prerađeni proizvodi

Najčešća preporuka koju smo dobili bila je da osobe starije od 65 godina trebaju izbjegavati prerađene proizvode, osobito prerađeno meso.

Federica Amati, doktorica i nutricionistica, ističe da ultra-prerađeni proizvodi poput pakiranih kolačića, zaslađenih žitarica i zaslađenih pića sadrže jako puno šećera.

„Ove nezdrave namirnice obično su siromašne vlaknima, bogate dodanim šećerima i nezdravim mastima, a sve to može pridonijeti upalama, metaboličkim poremećajima i lošem zdravlju crijeva,“ objašnjava ona. „

Ovo je posebno zabrinjavajuće za osobe starije od 65, jer je starenje prirodno povezano s povećanom upalom i većim rizikom od stanja poput kardiovaskularnih bolesti, dijabetesa tipa 2 i kognitivnog opadanja.“

Prerađeni mesni proizvodi—kobasice, hot-dogovi i meso iz delikatesa, na primjer—također su bogati nitratima, „što može povećati rizik od bolesti srca, visokog krvnog tlaka i drugih zdravstvenih problema kako starimo,“ kaže Elias Ortiz, doktor medicine i kirurg u Elias Ortiz & Company bolnici. „Kako metabolizam usporava, tijelo teže prerađuje ove teške, slane namirnice.“

Qliniqa.hr

Pržena hrana je nezdrava bez obzira na dob. Izvor:Canva

2. Grejp

Bilo da osoba starija od 65 godina smije konzumirati grejp ili sok od grejpa, ovisi o lijekovima koje uzima, koji mogu interagirati s voćem i uzrokovati potencijalno opasne nuspojave.

„Na primjer, grejp ne smiju konzumirati osobe koje uzimaju statine za snižavanje kolesterola, antikoagulantne krvne razrjeđivače i određene antihistaminike,“ objašnjava nutricionistica Connie Elick.

Konzumacija grejpa može povećati razinu tih lijekova u krvi do opasnih razina, što može dovesti do štetnih učinaka, uključujući povećani rizik od krvarenja.“

Savjetuje se konzultirati se s liječnikom prilikom započinjanja novih lijekova kako bi se utvrdilo koje namirnice treba izbjegavati.

3. Pržena hrana

Pržena hrana je nezdrava bez obzira na dob, ali može učiniti više štete nakon 65. godine.

Hrana pržena u dubokom ulju sadrži nezdrave trans-masti i previše kalorija, što dovodi do debljanja, visokog kolesterola i povećane upale. Kako metabolizam prirodno usporava s godinama, učestala konzumacija ovih namirnica može ubrzati kronična stanja poput dijabetesa, bolesti srca i bolova u zglobovima, ističu stručnjaci.

Budući da je potpuno izbacivanje stvari poput kolačića i krafni teško, nutricionisti preporučuje da ove namirnice tretirate kao „delicije.“

4. Konzervirane juhe

Konzervirane juhe su jedan od najvećih krivaca kada je riječ o prekomjernom unosu natrija.

„Mnoge konzervirane juhe sadrže visok udio natrija i konzervansa, što može dovesti do zadržavanja tekućine i povećanja krvnog tlaka,“ objašnjava nutricionistica Michelle Routhenstein, specijalizirana za kardiologiju na EntirelyNourished.com.

„Za starije osobe, ovo predstavlja poseban problem jer njihovi bubrezi često postaju manje učinkoviti u procesuiranju viška natrija, što može povećati rizik od kardiovaskularnih bolesti i disfunkcije bubrega.“

5. Rafinirani ugljikohidrati

Rafinirani ugljikohidrati su oni koji su procesuirani kako bi se uklonila vlakna. Ovaj proces uklanja i ključne hranjive tvari koje se zatim često dodaju od strane proizvođača, prema podacima Centra za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC). Primjeri rafiniranih ugljikohidrata uključuju bijeli kruh, bijelu rižu, bijelu tjesteninu, peciva i mnoge žitarice.

Rafinirani žitarice brzo podižu šećer u krvi i nemaju vlakna, koja su ključna za probavu i kontrolu šećera u krvi, napominju stručnjaci. Kako starimo, osjetljivost na inzulin opada, što povećava rizik od dijabetesa i kognitivnog opadanja.

Savjetuje se da zamijenite ove namirnice cijelim žitaricama poput kvinoje, smeđe riže i kruha od cijelog pšeničnog brašna.

6. Nepasterizirani mliječni proizvodi

Može biti teško probaviti mliječne proizvode jer „mnogi stariji ljudi doživljavaju smanjenje proizvodnje laktoze,“ napominje Murphy-Richter. „Za one koji primijete probavne smetnje, fermentirane mliječne alternative ili biljni izvori kalcija, poput zelenog povrća, orašastih plodova i sjemenki, mogu biti bolje tolerirani.“

No, konzumacija sirove hrane—mekih sireva, sirovih jaja, nepasteriziranog mlijeka i sirove morske hrane—također može predstavljati problem, pojašnjavaju stručnjaci.

Kako starimo, naš imunološki sustav postaje podložniji bolestima koje prenose namirnice. Umjesto toga, odaberite tvrde sireve, temeljito kuhana jaja i morsku hranu. Uvijek odaberite pasterizirano mlijeko zbog sigurnosti.