Qliniqa.hr

Ovih devet razloga nadutosti moglo bi vas iznenaditi

Prehrana

Piše: ak

srijeda, 10. travnja 2024.

“Zašto sam napuhnut/a?” Ako si ovo pitanje često postavljate kada vam se trbuh čini neugodno pun ili zategnut, sigurno niste jedini.

Iako neki ljudi osjećaju ovaj simptom redovito ili povremeno, uključujući 90 % ljudi s dijagnosticiranim sindromom iritabilnog crijeva (IBS) i 75 % žena s menstruacijom, do četvrtine odraslih kaže kako s vremena na vrijeme osjeti nadutost u trbuhu, izvještava klinika Cleveland.

Prečesto u ovom scenariju može biti teško odrediti točan uzrok nelagode. Međutim, dijetetičari i stručnjaci za prehranu kažu da se među njihovim klijentima koji imaju povremene i zbunjujuće slučajeve nadutosti obično pojavljuju određene teme, navodi BestLife.

Pitate se koji bi iznenađujući okidači mogli biti iza simptoma? Ovo su devet uobičajenih, ali nedovoljno raspravljanih razloga zbog kojih biste mogli biti napuhnuti, kažu stručnjaci.

Qliniqa.hr

Nije važno samo što jedete, već i koliko brzo jedete. Izvor: Pexels

  1. Jedete prebrzo

Ako često osjećate nadutost, vaša prehrana bi mogla biti prvo mjesto na kojem ćete tražiti iskorjenjivanje uzroka. Međutim, nije važno samo što jedete, već i koliko brzo jedete.

“Brzo jedenje obroka može rezultirati gutanjem viška zraka, koji se nakuplja u probavnom traktu i pridonosi nadutosti”, kaže dijetetičarka Catherine Gervacio. “Najbolje jesti sporijim tempom kako biste smanjili unos zraka tijekom obroka. Polako žvačite hranu i odvojite vrijeme da cijenite okus i teksturu hrane.”

  1. Jedete previše umjetnih sladila

Umjetni zaslađivači također mogu pridonijeti nelagodi u trbuhu. “Postoje neke zamjene za šećer, koje mogu fermentirati u crijevima, što dovodi do stvaranja plinova i uzrokuje nadutost, osobito kod osoba osjetljivih na te aditive”, kaže Gervacio.

Klinika Mayo dodaje da “šećerni alkoholi, stevija i luo han guo mogu uzrokovati nadutost, plinove i proljev. Količina šećernog alkohola koja uzrokuje ove simptome razlikuje se od osobe do osobe. Općenito, najsigurnije uzimati male količine zamjene za šećer.”

Preporučuje se korištenje zamjena za šećer u umjerenim količinama i idealno samo na kratko vrijeme dok prijeđete na smanjenje ukupnog unosa šećera.

Qliniqa.hr

Neadekvatan unos vode može usporiti probavu. Izvor: Pexels

  1. Dehidrirali ste

Ako primijetite da ste često napuhnuti i dehidrirani, to možda nije slučajnost.

Neadekvatan unos vode može usporiti probavu, što rezultira zatvorom i nadutošću”, objašnjava Gervacio, naglašavajući da odgovarajuća hidracija može podržati pravilno funkcioniranje probave.

“Pijte vodu redovito tijekom dana, posegnite za najmanje osam čaša ili oko dvije litre”, savjetuje.

  1. Imate nisku želučanu kiselinu

Ljudi obično povezuju visoke razine želučane kiseline s gastrointestinalnim tegobama, kaže Chloë Ward, praktičarka funkcionalne dijagnostike prehrane i certificirana trenerica zdrave prehrane. Međutim, ona napominje da “suprotno uvriježenom mišljenju, niska kiselina u želucu može pridonijeti nadutosti.”

“Nedovoljna količina želučane kiseline otežava razgradnju hrane, što dovodi do nepotpune probave i fermentacije u crijevima, što može uzrokovati plinove i nadutost”, objašnjava ona.

Prije nego pokušate ispraviti nisku želučanu kiselinu intervencijama u načinu života, razgovarajte sa svojim liječnikom. “Simptomi niske želučane kiseline, poput nadutosti, punoće i mučnine, preklapaju se s mnogim drugim stanjima, poput funkcionalne dispepsije, gastropareze i sindroma iritabilnog crijeva (IBS). Stoga, sami simptomi ne mogu dijagnosticirati nisku želučanu kiselinu“, primjećuje The Functional Klinika za crijeva.

Qliniqa.hr

Vaše crijevne bakterije mogu uzrokovati nadutost. Izvor: Unsplash

  1. Imate manjak minerala

Previše natrija može uzrokovati zadržavanje vode. Međutim, nedostatak natrija može imati slične simptome, uključujući nadutost i oticanje.

“Niske razine određenih minerala, poput natrija, mogu poremetiti ravnotežu elektrolita u tijelu, utjecati na zadržavanje tekućine i dovesti do nadutosti”, objašnjava Ward. “Natrij će biti neophodan za održavanje odgovarajuće ravnoteže tekućine.”

  1. Imate bakterijsku infekciju u crijevima

Vaše crijevne bakterije također mogu uzrokovati nadutost i stvaranje plinova, osobito ako imate određene vrste infekcija.

Na primjer, Helicobacter pylori (H. pylori) može zaraziti sluznicu želuca i dovesti do raznih probavnih problema, kaže Ward. Infekcija H. pylori može poremetiti normalno funkcioniranje želuca, ometati probavu i uzrokovati nadutost, nelagodu u trbuhu i druge simptome.

Ako vaš liječnik isključi druge razloge za vašu nadutost, možda će vas htjeti testirati na H. pylori pomoću testa stolice. Ako se pronađe infekcija, najčešće se može liječiti kombinacijom antibiotika.

Qliniqa.hr

Uzrok nadutosti može biti prekomjerni razvoj bakterija u tankom crijev. Izvor: Canva

  1. Imate problema s malapsorpcijom

Ponekad nadutost može ukazivati na jedno od nekoliko stanja malapsorpcije. Na primjer, “celijakija, Crohnova bolest i insuficijencija gušterače mogu oslabiti sposobnost tijela da pravilno apsorbira i probavi hranjive tvari”, kaže Ward.

“Kada se hranjive tvari ne apsorbiraju učinkovito, neprobavljene čestice hrane mogu fermentirati u crijevima, što dovodi do nadutosti i drugih probavnih simptoma”, objašnjava ona.

Ako sumnjate na celijakiju ili neku drugu intoleranciju ili osjetljivost, pitajte svog liječnika o pokušaju eliminacijske dijete kako biste sigurno odredili krivca.

  1. Imate SIBO

Glavni uzrok nadutosti može biti prekomjerni razvoj bakterija u tankom crijevu, također poznat kao SIBO, kaže dijetetičarka Emily Spurlock.

Objašnjava da u zdravom probavnom sustavu tanko crijevo ne bi trebalo imati veliki broj bakterija (za razliku od debelog crijeva, koje ima). Prekomjerni rast bakterija u tankom crijevu može dovesti do proljeva, slabosti, umora, bolova u trbuhu i nadutosti.

“Kad osoba ima SIBO, bakterije razgrađuju i fermentiraju hranu te proizvode plinove. Plin ostaje zarobljen u tankom crijevu jer ono nije predviđeno za rukovanje plinovima”, kaže Spurlock. “Stijenke tankog crijeva ne šire se na isti način kao stijenke debelog crijeva, pa nadutost može biti vrlo bolna. Dužina tankog crijeva od oko 6 metara čini dug put za plinove.”

  1. Jedete previše vlakana

Spurlock dodaje da vaša prehrana može uzrokovati nadutost, čak i bez specifične intolerancije. Vjerojatno ste već svjesni da namirnice poput graha, leće, sira, alkohola, gaziranih pića i prerađene hrane s visokim udjelom zasićenih masti mogu uzrokovati probleme. Međutim, manje ljudi shvaća da cjelovite žitarice te sirovo voće i povrće također mogu izazvati nadutost.

“Ako osoba ima problema s probavom i sklonost nadutosti, vlakna često pogoršavaju stvari”, objašnjava ona. Zato što kada jedete hranu bogatu vlaknima, vaše tijelo reagira povećanjem populacije određenih crijevnih bakterija koje probavljaju vlakna, primjećuju stručnjaci iz Johns Hopkins Medicine.

“Smanjenje unosa vlakana ponekad može biti ključno za zaustavljanje nadutosti”, dodaje Spurlock.