Qliniqa.hr

Ovo su najbolji čajevi za mršavljenje prema nutricionistima

Ljepota

Piše: nr

utorak, 9. srpnja 2024.

Ako pokušavate izgubiti kilograme, vjerojatno ste svjesni kako ćete morati izbjegavati slatka pića poput gaziranih sokova, prerađenih sokova i posebnih napitaka od kave. Ali možda ne shvaćate kako određena pića zapravo mogu pomoći u vašem cilju da smršavite. Jedan od najboljih primjera su čajevi koji imaju visoku koncentraciju antioksidansa i vitamina.

Neka istraživanja sugeriraju kako određene vrste čaja mogu pomoći u mršavljenju ubrzavanjem metabolizma, kaže registrirana dijetetičarka Kylie Churnetski.

Ovo su najbolji čajevi za mršavljenje:

Qliniqa.hr

Zeleni čaj najviše se preporučuje za mršavljenje. Izvor: Pexels

1. Zeleni čaj

Studije o zelenom čaju potvrdile su njegove zdravstvene prednosti za sve, od kognitivnih funkcija do bolesti srca. Ali tu nije kraj, jer se prema riječima stručnjaka zeleni čaj najviše preporučuje za mršavljenje.

“Sadrži visoke razine antioksidansa poznatih kao katehini, posebice polifenola epigalokatehin-3 galat (EGCG), jedinstven za zeleni čaj”, objašnjava Michelle Routhenstein, preventivna kardiološka dijetetičarka. “Smatra se da EGCG, zajedno s uravnoteženom prehranom i redovitom tjelovježbom, može pomoći u jačanju metabolizma, olakšati oksidaciju masti i poboljšati osjetljivost na inzulin kako bi se postigli ciljevi mršavljenja.” Također, može smanjiti rizik od srčanih bolesti i određenih vrsta raka.

Dijetetičarka Nichole Dandrea-Russert, ukazuje na studiju iz 2004. objavljenu u Journal of Health Science, koja zaključuje da katehini u zelenom čaju, kada su prisutni tijekom vježbanja, povećavaju “korištenje tjelesne masti za energiju” i dovode do smanjene tjelesne masti.

“Zeleni čaj također sadrži aminokiselinu L-teanin, za koju se pokazalo da potiče opuštanje i poboljšava san, a oboje može podržati zdrav metabolizam”, dodaje Dandrea-Russert.

Qliniqa.hr

Limun može dodatno poboljšati metabolizam i probavu. Izvor: Pexels

2. Čaj od limuna i đumbira

Sljedeći najčešće preporučeni čaj za mršavljenje jest kombinacija limuna i đumbira.

“Korijen đumbira potiče probavu i smanjuje upalu kako bi podržao zdrav metabolizam na više frontova”, kaže Rachael Richardson, registrirana dijetetičarka i licencirana nutricionistica.

Nutricionistica Chloë Ward dodaje kako “gingerol, aktivni spoj u đumbiru, ima termogena svojstva koja mogu povećati potrošnju kalorija i pomoći u gubitku masnoće.”

“Limun dodaje vitamin C i kiselost, što može dodatno poboljšati metabolizam i probavu”, napominje Ward.

Predlaže da jednostavno potopite kriške svježeg đumbira i limunov sok u vruću vodu ili možete pustiti čaj neka se ohladi u hladnjaku i poslužiti ga s ledom na vruć dan, kao što preporučuje Richardson.

3. Čaj od cimeta

Kako biste uživali u ovom čaju za mršavljenje, jednostavno potopite koru cimeta u vruću vodu, predlaže Ward.

“Cimet sadrži spojeve poput cinamaldehida i cimetne kiseline, koji reguliraju razinu šećera u krvi i poboljšaju osjetljivost na inzulin”, kaže ona. “Stabilizacijom razine šećera u krvi, čaj od cimeta može pomoći u smanjenju gladi i podržati mršavljenje, posebno za osobe s inzulinskom rezistencijom ili dijabetesom tipa dva.”

Zapravo, studija iz 2020. objavljena u časopisu Clinical Nutrition pokazuje kako bi se cimet “mogao preporučiti kao dodatak prehrani za smanjenje tjelesne težine u borbi protiv pretilosti”.

4. Čaj od metvice

Bilo da kuhate svježe ili osušene listove metvice ili odaberete paprenu metvicu, zelenu metvicu ili neku drugu vrstu metvice, i dalje ćete imati iste učinke mršavljenja zbog sadržaja mentola.

“Mentol može pomoći u suzbijanju apetita i žudnje za slatkom ili visokokaloričnom hranom”, kaže Ward. “Čaj od mente također prirodno ne sadrži kofein i ima malo kalorija, što ga čini izborom pića bez grižnje savjesti za one koji paze na svoju težinu.”

Qliniqa.hr

Samo ispijanje čaja vjerojatno neće rezultirati mršavljenjem, ali kao dodatak dobro uravnoteženoj prehrani može pomoći. Izvor: Canva

5. Bijeli čaj

Poput zelenog čaja, bijeli čaj nije fermentiran, što znači da nije oksidiran izlaganjem lišća zraku i vlazi dulje vrijeme. U usporedbi s drugim vrstama čajeva, isključujući biljne čajeve, bijeli čaj općenito ima najmanje kofeina, ali više polifenola, uključujući katehine, što može pridonijeti njegovim zdravstvenim prednostima, uključujući potencijal pomoći pri mršavljenju.

Osim toga, kombiniranje konzumacije bijelog čaja s tjelovježbom može dovesti do značajnog smanjenja indeksa tjelesne mase, LDL kolesterola i razina triglicerida uz povećanje HDL (dobrog) kolesterola, navodi Forbes.

6. Crni čaj

“Postoje komponente u crnom čaju koje bi mogle podržati mršavljenje, kao što su razine kofeina koji prirodno potiču metabolizam”, primjećuje Churnetski.

Jedna studija iz 2016. ističe moguće dobrobiti crnog čaja, posebno polifenola, navodeći da ti polifenoli mogu inhibirati probavu i apsorpciju masti, kao i blokirati proces pretilosti smanjenjem oksidativnog stresa.

"Pijenje čaja smatrajte dijelom cjelokupnog zdravog načina života, a ne čarobnim rješenjem", kaže registrirana dijetetičarka Sharon Palmer. "I pazite što dodajete svom čaju, poput šećera, jer to može poništiti korisne učinke čaja."

Ne zaboravite piti čaj za mršavljenje na siguran način.

Ako razmišljate o dodavanju čaja za mršavljenje u svoju prehranu, trebate znati razliku između prirodnog čaja poput gore navedenih i čaja osmišljenog za pomoć pri mršavljenju, upozorava BestLife.

Prema registriranoj dijetetičarki i savjetnici za prehranu Marie Spano, potonji “često sadrže laksative i diuretike”.

Iako pijenje različitih vrsta čajeva može pomoći vašem tijelu po pitanju regulacije tjelesne težine (osobito u kombinaciji sa zdravim načinom života oko prehrane i tjelovježbe), Churnetski savjetuje oprez s “čajevima za koje se tvrdi da pomažu u mršavljenju i detoksikaciji”.

Churnetski napominje kako čajevi koji se promoviraju s takvim tvrdnjama mogu spadati u kategoriju dodataka te da Uprava za hranu i lijekove (FDA) ne regulira dodatke na isti način na koji regulira lijekove.

Dandrea-Russert napominje da biste trebali biti svjesni sadržaja kofeina u čaju ako ste osjetljivi na njega i kako ne biste pretjerali.

Samo ispijanje čaja vjerojatno neće rezultirati mršavljenjem, ali kao dodatak dobro uravnoteženoj prehrani može pomoći u tome, dodaje registrirana dijetetičarka Colette Micko.