Qliniqa.hr

Svakodnevno konzumiranje ovog čaja povezano je sa smanjenjem rizika od demencije

Prehrana

Piše: dtm

ponedjeljak, 3. veljače 2025.

Tijekom stoljeća, ljudi su tvrdili da zeleni čaj ima mnoge zdravstvene koristi. To može uključivati smanjenje rizika od kardiovaskularnih bolesti, održavanje zdravlja kože, poticanje mršavljenja, pa čak i smanjenje rizika od demencije.

Novo istraživanje iz Japana pruža dodatne dokaze da zeleni čaj može pomoći u borbi protiv kognitivnog opadanja i stoga smanjiti rizik od demencije.

U ovom istraživanju, starije osobe koje su redovito pile zeleni čaj imale su manje lezija na mozgu koje su karakteristične za demenciju u odnosu na one koji nisu pili zeleni čaj.

Ljudi su dugo tvrdili da pijenje zelenog čaja ima mnoge zdravstvene koristi, a istraživanja su potvrdila mnoge od tih tvrdnji.

Sada, istraživanje iz Japana pruža dodatne dokaze da zeleni čaj može biti dobar za vaš mozak, kao i za vaše tijelo.

Istraživanje, koje je objavljeno u časopisu Science of Food, otkrilo je da je redovita konzumacija zelenog čaja kod starijih osoba bila povezana s manjim brojem lezija u cerebralnoj bijeloj tvari, što sugerira da zeleni čaj može pomoći u prevenciji demencije.

Steven Allder, dr. med., konzultant neurolog u Re:Cognition Healthu, koji nije bio uključen u ovo istraživanje, ističe kako je “uočena povezanost između zelenog čaja i manjih cerebralnih lezija naglašava njegov potencijal kao preventivnu strategiju protiv kognitivnog opadanja povezanim s godinama. Međutim, rezultat treba biti tumačen oprezno, jer varijable poput životnog stila i prehrambenih navika mogu doprinijeti ovim ishodima.“

Qliniqa.hr

Svi ispitanici su podvrgnuti snimanju magnetskom rezonancijom. Izvor:Canva

Zdravstvene koristi zelenog čaja

Zeleni čaj ima jednu od najviših razina antioksidansa od svih vrsta čaja, kao i polifenole koji mogu imati različite zdravstvene prednosti, uključujući:

  • pomoć u borbi protiv nekih vrsta raka, uključujući rak dojke, probavnog trakta, pluća, prostate i jetre
  • poticanje mršavljenja kod osoba s pretilošću
  • protuupalni učinci na kožu i kardiovaskularni sustav
  • kognitivne koristi

Ova studija istraživala je gotovo 9.000 odraslih osoba koje žive u zajednici, a koje su regrutirane iz Japan Prospective Studies Collaboration for Aging and Dementia između 2016. i 2018. godine, kako bi se utvrdilo ima li zeleni čaj ili kava ikakav učinak na zdravlje mozga.

Svi sudionici ispunili su Upitnik o učestalosti hrane kako bi zabilježili svoju potrošnju zelenog čaja i kave. Njihov dnevni unos zelenog čaja i kave bio je klasificiran u četiri skupine: 0–200, 201–400, 401–600 i najmanje 601 mililitar (ml).

Jedna šalica čaja bila je ekvivalentna približno 200 ml.

Također su podvrgnuti snimanju magnetskom rezonancijom (MRI) kako bi se procijenile lezije u bijeloj tvari mozga, volumen hipokampusa i ukupni volumen mozga.

Manje lezije na mozgu kod ljubitelja zelenog čaja

Istraživači su pronašli značajnu povezanost između veće konzumacije zelenog čaja i manjih lezija u bijeloj tvari mozga.

Allder je objasnio zašto su mogli vidjeti ove učinke:

„To bi moglo biti zbog neurozaštitnih svojstava katehina poput EGCG-a u zelenom čaju, koji se bore protiv oksidativnog stresa, smanjuju upalu i inhibiraju agregaciju beta-amiloida.“

„Za razliku od zelenog čaja“, dodao je, „kava nije pokazala slične koristi, vjerojatno zato što jedinstveni sastav zelenog čaja, poput katehina, može biti učinkovitiji protiv lezija u bijeloj tvari nego spojevi u kavi, koji su uglavnom klorogena kiselina i kofein.“

 

Ima li konzumacija zelenog čaja nuspojava?

Za razliku od crnog čaja, zeleni čaj nije fermentiran, pa zadržava polifenole, poput flavanola, od kojih su katehini posebno važni. Katehini su antioksidansi koji neutraliziraju slobodne radikale dušika i kisika.

Studije su pokazale da oni smanjuju upalu koja može dovesti do mnogih kroničnih i starenjem povezanih stanja, poput nekih vrsta raka, kardiovaskularnih bolesti i neurodegenerativnih bolesti.

Istraživači upozoravaju da postoje ograničenja u studiji. To je bila presječna studija, pa ne mogu utvrditi uzročno-posljedičnu vezu između konzumacije zelenog čaja i smanjenih lezija u bijeloj tvari.

Također nisu mogli uzeti u obzir kako je čaj pripremljen.

Također je upozorio da ljudi moraju biti oprezni i ne piti previše zelenog čaja.

„Dok je zeleni čaj općenito siguran, prekomjerna konzumacija (više od 4 šalice dnevno) može uzrokovati nuspojave poput nesanice, probavnih smetnji ili oštećenja jetre zbog visokih razina kofeina ili katehina“, savjetovao je Allder.

No, kako zaključuju istraživači, njihovi nalazi mogli bi ukazivati na još jedan način pomoći u smanjenju rizika od demencije.

„S obzirom na to da su lezije u cerebralnoj bijeloj tvari usko povezane s vaskularnom demencijom i [Alzheimerovom bolešću], naši nalazi sugeriraju da pijenje zelenog čaja, najviše tri ili više čaša dnevno, može pomoći u prevenciji demencije“, zaključuju.