Stanje nazvano “sindrom pržene riže” izazvalo je paniku na internetu posljednjih dana, nakon što se na TikToku ponovno pojavio slučaj 20-godišnjaka koji je preminuo 2008. godine.
“Sindrom pržene riže” odnosi se na trovanje hranom bakterijom zvanom Bacillus cereus, koje postaje opasno kada se kuhana hrana predugo ostavi na sobnoj temperaturi.
Ponovno je isplivao slučaj 20-godišnjeg studenta koji je umro nakon što je navodno pojeo špagete koje je skuhao, ostavio izvan hladnjaka, a zatim podgrijao i pojeo pet dana kasnije.
Iako je smrt rijetka, B. cereus može uzrokovati gastrointestinalne bolesti ako hrana nije pravilno pohranjena. Evo što trebate znati i kako se zaštititi.
Što je “sindrom pržene riže”?
Vezane vijesti:
Baccilus cereus je česta bakterija koja se nalazi u cijelom okolišu. Počinje stvarati probleme ako dospije u određenu hranu koja je kuhana i nije pravilno pohranjena.
Škrobna hrana poput riže i tjestenine često su krivci. Ali također može utjecati na drugu hranu, poput kuhanog povrća i jela od mesa.
Određene bakterije mogu proizvoditi toksine. Što se duže hrana koju treba držati u hladnjaku čuva na sobnoj temperaturi, to je veća vjerojatnost da će ti toksini razmnožavati.
Bakterija b. cereus je problematična zbog toga što ima trik u rukavu koji druge bakterije nemaju. Ona proizvodi vrstu stanice koja se zove spora, a koja je vrlo otporna na zagrijavanje.
Dok zagrijavanje ostataka hrane na visokoj temperaturi može ubiti druge vrste bakterija, možda neće imati isti učinak ako je hrana kontaminirana bakterijom B. cereus.
Ove su spore u biti u stanju mirovanja, ali ako im je dana odgovarajuća temperatura i uvjeti, mogu rasti i postati aktivne.
Koji su simptomi?
Simptomi infekcije bakterijom B. cereus uključuju proljev i povraćanje. Zapravo, postoje dvije vrste infekcije bakterijom B. cereus: jedna je obično povezana s proljevom, a druga s povraćanjem.
Bolest se obično povuče za nekoliko dana, ali ranjivi ljudi, poput djece ili osoba s drugim bolestima, vjerojatnije će trebati liječničku pomoć.
Simptomi infekcije bakterijom B. cereus uključuju proljev i povraćanje. Izvor:Pexels
Budući da su simptomi slični onima kod drugih gastrointestinalnih bolesti i da ljudi često dobiju gastroenteritis i ne potraže liječničku pomoć, nema čvrstih brojki koliko se često pojavljuje B. cereus.
Druge bakterije kao što su E. coli, Salmonella i Campylobacter vjerojatno su češće, zajedno s virusnim uzročnicima gastroenteritisa, poput norovirusa. Ipak, još uvijek vrijedi učiniti sve što možete kako biste se zaštitili od bakterije B. cereus.
Vezane vijesti:
Kako se ljudi mogu zaštititi?
Nakon kuhanja obroka, ako ćete nešto zadržati za jelo sljedećih dana, ostatke odmah treba ohladiti, piše StudyFinds. Nema potrebe čekati da se hrana sama ohladi. Također, ako možete, razlomite veliku količinu na manje dijelove.
Kada nešto stavite u hladnjak, potrebno je vrijeme da hladnoća prodre u masu hrane, pa će manje porcije pomoći u tome. Ovo će također smanjiti vrijeme potrebno za vađenje hrane iz hladnjaka. Kao opći vodič, možete slijediti pravilo dva/četiri sata.
Dakle, ako je nešto bilo izvan hladnjaka do dva sata, sigurno je to vratiti.
Ako je duže vrijeme vani, tada je konzumirajte, a zatim bacite ostatke. Ako je vani duže od četiri sata, to postaje rizik. Ovdje vrijedi uobičajena poslovica o sigurnosti hrane: ako sumnjate, izbacite je.
Također je vrijedno imati na umu opća načela higijene hrane. Prije pripreme hrane, operite ruke. Koristite čisto posuđe i nemojte unakrsno kontaminirati kuhanu hranu sirovom hranom.