Posljednjih godina sve je više dijeta koje obećavaju brzo mršavljenje. Jedan od trendova koji obećava brzo mršavljenje je ‘mesožder’. U ovom modelu konzumira se samo hrana životinjskog podrijetla, dok je zabranjena konzumacija povrća, voća, cjelovitih žitarica i mahunarki. Pogledajmo što to čini našem tijelu kada ciljamo na kalorijski deficit.
“Dijeta kojom možete izgubiti 5 kilograma u samo 10 dana, poboljšati vašu kožu i izravnati trbuh… Slijedeći ovu dijetu moguće je izgubiti 10 kilograma u kratkom vremenu!” Zvuče li vam ove izjave poznato? Željela bih govoriti o ‘trendu’ koji je u posljednje vrijeme uvelike preuzeo društvene mreže. Ovo opisujem kao trend jer mislim da se to ne bi trebalo smatrati dijetetskim programom ili modelom prehrane. Da, dobro ste pogodili, odgovor je “Carnivore”, odnosno trend prehrane mesoždera.
Ovaj put sam željela detaljnije opisati prehranu mesoždera, jer se čini da će još neko vrijeme zadržati svoju popularnost na društvenim mrežama. Ali zapamtite, nema dovoljno istraživanja o dugoročnim učincima ovog trenda!!!
Posljednjih godina sve je više dijeta koje obećavaju brzo mršavljenje. Ali želim vas podsjetiti da niti jedna dijeta ne može proizvesti isti učinak kao odgovarajuća i uravnotežena prehrana, tjelovježba, pravilna higijena spavanja i adekvatno upravljanje stresom.
Uvijek objašnjavam važnost pristupa pravim informacijama iz pravog izvora i važnost održive prehrane i životnih navika umjesto pomodnih dijeta. Genetska struktura, način života i zdravstveno stanje svakog pojedinca su različiti. Zato “one size fits all” nije za svakoga.
Kako izgleda ovaj model unosa hrane?
U svakom obroku konzumirate hranu životinjskog podrijetla poput mesa, piletine, ribe i jaja. Na primjer, doručak započinjete mljevenim mesom i jajima, a za večeru pojedete veliku porciju mesa ili piletine. Osim toga, dopuštene su i alternative kao što su kobasice i sudžuk. Ne postoji skupina povrća, voća ili ugljikohidrata.
Ukratko, ova dijeta, izvedena iz latinskih riječi “caro” (meso) i “vorare” (hrana), zagovara prehranu koja se temelji na mesu. Iako se tvrdi da je prehrana nastala oponašanjem onoga što su jeli naši preci, ta je pretpostavka nerealna. Ne treba zaboraviti da su lovci-sakupljači imali raznoliku prehranu. Pritom ne treba zaboraviti da naši preci nisu imali pristup prerađenom mesu i ultraprerađenoj hrani.
Razgovarajmo sada o mršavljenju koje obećava… U teoriji, ako se držite dijete, možete smršaviti. Osnova je stvaranje kalorijskog deficita. Međutim, dijeta je vrlo restriktivna i stoga neodrživa. Imajte na umu da možete brzo povratiti težinu nakon što se vratite svom uobičajenom planu prehrane.
- OPASNOST OD VITAMINSKO-MINERALNIH DEFICITA
Trend mesoždera može dovesti do nutritivnih nedostataka jer isključuje mnoge bitne hranjive tvari iz biljne hrane. Nedostaci biljnih nutrijenata kao što su vitamin C, magnezij i kalij su među najčešćim. Ne zaboravite da nedostatak vitamina C može dovesti do ozbiljnih zdravstvenih problema kao što su slabljenje imunološkog sustava, sporo zacjeljivanje rana i dugoročno skorbut!
Sigurna sam da mnogi od vas traže pomoć vitamina C u prevenciji ili prevladavanju bolesti, posebno tijekom zimskih mjeseci. Vitamin C prirodno se nalazi u mnogim vrstama voća i povrća (osobito citrusima) i treba ga unositi svakodnevno.
Na primjer, jedna naranča srednje veličine, jedan kivi ili dvije mandarine zadovoljavaju vaše dnevne potrebe. Dakle, priroda vam daje ono što vam treba sezonski. Iz tog razloga, umjesto mesoždera neka vam jedno od glavnih načela bude locavore, odnosno jesti lokalno i sezonski.
Pročitaj više:
- RIZIK OD VISOKIH RAZINA KOLESTEROLA I LIPIDA
Visoki unos zasićenih masti vodeći je dugoročni čimbenik rizika za kardiovaskularne bolesti. American Heart Association naglašava da takvi obrasci prehrane mogu dugoročno povećati rizik od srčanih bolesti i otvrdnuća arterija. Mnoga istraživanja podsjećaju nas na važnost biljne prehrane i biljnih bjelančevina protiv visokih razina kolesterola i lipida.
Studija, objavljena u The American Journal of Clinical Nutrition krajem prošle godine; navodi da prehrana s većim omjerom biljnih i životinjskih proteina može smanjiti rizik od kardiovaskularnih bolesti (KVB) i koronarne bolesti srca (KBS). Tijekom istraživanja procijenjeni su podaci približno 17 tisuća pojedinaca.
U usporedbi sa sudionicima s najnižim omjerom biljnih i životinjskih bjelančevina, oni s najvišim omjerom imali su 19 posto manji rizik od KVB i 27 posto manji rizik od CHD-a. Pretjerana konzumacija proteina može biti izazov za zdravlje vaših bubrega, osobito kod osjetljivih osoba. Također treba napomenuti da visoka konzumacija proteina i životinjskih masti može utjecati na pH ravnotežu i uzrokovati metaboličku acidozu!
- JE LI MOGUĆE SAČUVATI RASPOLOŽENJE ILI GA POGORŠATI?
Ako je briga o vašem mentalnom, duhovnom i tjelesnom zdravlju jedan od vaših glavnih ciljeva u 2025. godini, imam neke ne tako dobre vijesti za vas. To je prilično teško postići s Carnivore dijetom.
Uz nisku potrošnju ugljikohidrata, razina energije može pasti i kvaliteta vašeg života može se smanjiti. Istodobno, konstantna jednoličnost namirnica i njihov visok sadržaj masnoće također mogu dovesti do osjećaja gađenja.
Mnogi ljudi koji slijede ovaj model prehrane na društvenim mrežama navode da nakon 1 tjedna doživljavaju mnoge probleme, poput gađenja. Ova situacija vas može dovesti do dugotrajnog poremećaja prehrane.
Upamtite da konzumacija samo jedne skupine namirnica može utjecati na vaš društveni život i uzrokovati poremećaje raspoloženja.
Pročitaj više:
- NAJVEĆU OPASNOST DONOSI VAŠIM CRIJEVIMA
Vrlo nova studija objavljena u časopisu Nature Microbiology upozorenje je protiv prehrane mesožderima. Istraživači su analizirali sastav crijevnog mikrobioma više od 12.000 pojedinaca iz 45 zemalja. Rezultati naglašavaju da će konzumiranje više vlakana u vašoj prehrani podržati rast dobrih bakterija i ukloniti loše bakterije, značajno smanjujući rizik od bolesti. Među rezultatima je da je ono što jedemo potencijalno vrlo važno u kontroli infekcije raznim bakterijama, uključujući E. coli i Klebsiella pneumoniae.
Istraživači kažu da vlakna u hrani poput povrća, mahunarki i cjelovitih žitarica mogu osigurati sirovine potrebne crijevnim bakterijama za proizvodnju kratkolančanih masnih kiselina, što nas može zaštititi od ovih patogenih bakterija. Ako pitate koliko vlakana dobivate mesožderskom prehranom, dopustite mi da odgovorim: nula. Toliko da životinjski proteini ne sadrže vlakna, oni sadrže proteinske i masne skupine.
- DALEKO OD ODRŽIVOSTI
Ovakav obrazac prehrane ne osigurava vam raznolikost i hranjive tvari koje možete održati dugo vremena, i da, nije održiv. S druge strane, također je otvoreno za raspravu o tome koliko je samo mesna prehrana održiva u regiji u kojoj živite.
Dođimo sada do njegovog utjecaja na održivost okoliša. Također je moguće reći da je ugljični otisak hrane životinjskog podrijetla puno veći od hrane biljnog podrijetla. Na primjer, proizvodnjom jednog kilograma govedine u okoliš se oslobađa 60 kilograma stakleničkih plinova, dok se proizvodnjom jednog kilograma graška oslobađa samo 1 kilogram stakleničkih plinova.
Ukratko, ne može se govoriti o održivosti ove prehrane u bez obzira na područje koje živite. Carnivore dijetu nije moguće ni na koji način izbalansirati niti je moguće spriječiti deficite zbog vrlo rigidnih pravila i isključive konzumacije životinjskih namirnica. Prije nego što se odlučite s eksperimentiranjem, posavjetujte se sa stručnjakom.
Dugoročno, preporučam vas da usvojite zdravi model prehrane koji vam najviše odgovara poput mediteranske prehrane, nemojte se oslanjati na pomodne dijete i ne ustručavajte se konzultirati nutricionista/dijetetičara ukoliko imate poteškoća s mršavljenjem i/ili kontrolom postojećih oboljenja.