Samo mali postotak stanovništva zapravo treba izbjegavati gluten, no milijuni su prihvatili taj trend. Evo što znanost kaže o rizicima i prednostima prestanka upotrebe glutena.
Prehrana bez glutena naglo je porasla u popularnosti u posljednjem desetljeću, potaknuta tvrdnjama da smanjenje glutena vodi boljem zdravlju. Ovaj trend ne pokazuje znakove usporavanja, a procjenjuje se da će globalno tržište hrane bez glutena do 2032. biti procijenjeno na 14 milijardi dolara.
No je li odricanje od glutena dobra ideja?
Dok je neki ljudi moraju izbaciti iz medicinskih razloga, milijuni drugih prihvatili su dijetu bez jasne potrebe. Evo što znanost kaže o glutenu, zašto je postao toliko kontroverzan i što se događa s vašim tijelom kada ga prestanete jesti.

Gluten je protein koji se nalazi u pšenici, raži i ječmu. Izvor:Canva
Što je gluten i treba li ga izbjegavati?
“Gluten je protein koji se nalazi u pšenici, raži i ječmu”, kaže Melinda Dennis, registrirana dijetetičarka i koordinatorica prehrane u Centru za celijakiju u Medicinskom centru Beth Israel Deaconess u Bostonu (BIDMC). “U hrani djeluje kao vezivno sredstvo, što znači da daje strukturu kruhu i dodaje teksturu i okus.”
Unatoč lošoj reputaciji, gluten nije sam po sebi nezdrav. Zapravo, pšenica — ključni izvor glutena — puna je dobrih hranjivih tvari. “Prepun je proteina, vlakana, željeza i vitamina”, kaže Dennis. “Posebno cjelovita pšenica može igrati korisnu ulogu u prehrani zdravoj za srce.”
Za većinu ljudi ne postoji znanstveni razlog za izbacivanje glutena, kaže Ciaran Kelly, gastroenterolog i medicinski direktor Centra za zdravlje prehrane pri BIDMC-u. Međutim, neki ljudi to moraju izbjegavati.
“Pacijenti s celijakijom, autoimunim poremećajem, razvili su imunološki posredovanu reakciju na gluten”, kaže Kelly. “Ako su izloženi glutenu u svojoj prehrani, dolazi do ozljeda i oštećenja tankog crijeva, tako da su oni prva skupina pojedinaca koja mora biti na apsolutno strogoj dijeti bez glutena.”
Drugi mogu imati necelijakičnu osjetljivost na gluten (NCGS), stanje u kojem ljudi osjećaju probavne smetnje zbog glutena, ali nemaju crijevna oštećenja povezana s celijakijom, kaže Kelly. U međuvremenu, osobe s alergijom na pšenicu trebale bi izbjegavati pšenicu, ali ne moraju nužno eliminirati svu hranu koja sadrži gluten, kaže Kelly.
Osobe sa sindromom iritabilnog crijeva (IBS) mogu primijetiti poboljšanje svojih GI simptoma na dijeti bez glutena, “iako je poboljšanje obično djelomično, a ne potpuno”, kaže Kelly.
Zašto je gluten na tako lošem glasu?
Oznake bez glutena nisu se pojavile na pakiranoj hrani u SAD-u sve do 2014., od tada odjednom su proizvodi koji nikada nisu sadržavali gluten – poput flaširane vode ili čipsa – počeli reklamirati svoj status bez glutena, pojačavajući ideju da je gluten nešto što treba izbjegavati.
Pročitaj više:
“Osobno i profesionalno, mislim da je to nuspojava marketinga hrane“, kaže Janelle Smith, registrirana dijetetičarka na UCLA Vatche i Tamar Manoukian odjelu za probavne bolesti, koja i sama ima celijakiju.
Za razliku od oznake “zdravo za srce”, bez glutena ne znači i zdravije – to jednostavno označava odsutnost alergena. Ipak, brendovi su proširili svoje tržište čineći ga korisnim za sve, unatoč tome što samo jedan posto svjetske populacije ima celijakiju.
Medijska pompa također je odigrala ulogu, kaže Dennis. “Ne kažem da su svi koji kažu da jedu bez glutena u krivu, ali mislim da je to privuklo previše medijske pažnje i postalo modni hir.”
Studija iz 2019. pronašla je malo dokaza da prehrana bez glutena smanjuje upalu povezanu s drugim autoimunim stanjima, poput reumatoidnog artritisa, ili poboljšava sportsku izvedbu.
Rad također bilježi da mnogi samoprijavljeni slučajevi intolerancije na gluten proizlaze iz fruktana, fermentabilnih ugljikohidrata koji se nalaze u pšenici i koje neki ljudi teško probavljaju, kaže Smith.
Osim toga, gluten u glavama nekih ljudi znači ugljikohidrate, kaže Tricia Thompson, dijetetičarka i osnivačica Gluten-Free Watchdog. “Ako žele smanjiti unos ugljikohidrata, mogli bi pomisliti da bi im prehrana bez glutena mogla biti od pomoći.”
Pročitaj više:
Možda niste svjesni da je gluten protein koji se nalazi u nekim žitaricama (pšenica, ječam i raž), ali ne u svim žitaricama. “Postoji mnogo verzija kruha, tjestenine, žitarica za doručak, kolača i kolačića bogatih ugljikohidratima i bez glutena”, kaže Thompson.
Izbacivanje glutena? Evo što možda propuštate
Unatoč svom zdravstvenom aureolu, bezglutenska dijeta nije nužno bolja za vas – a u mnogim slučajevima može biti i gora.
Recenzija iz 2023. pokazala je da kruh bez glutena sadrži manje proteina i više masnoće od običnog kruha, dok je studija iz 2024. pokazala da proizvodi bez glutena također imaju više šećera i kalorija.
Studija iz 2021. primijetila je da mnogi proizvodi bez glutena sadrže manje vlakana, manje proteina i više zasićenih masti, ugljikohidrata i soli od svojih uobičajenih pandana. Štoviše, studija iz 2015. pokazala je da pakirana hrana bez glutena (poput kruha, tjestenine i mješavina brašna) nema “nikakve prevladavajuće zdravstvene koristi”.
“Svaki kruh ili žitarice bez glutena imat će mnogo manje željeza, folata i vlakana od onoga na što ste navikli u svojoj uobičajenoj prehrani,” kaže Smith. “Mnogi ljudi, koji ne jedu gluten, zbog toga imaju manjak željeza i folata.”
Bezglutenska dijeta nije dobra dijeta za mršavljenje, “posebno zato što zamjenska prerađena hrana bez glutena ima visok sadržaj masti i kalorija”, kaže Kelly. “Nije neobično vidjeti pacijente na bezglutenskoj dijeti koji dobivaju na težini, a to ne žele.”