Qliniqa.hr

Može li jogurt pomoći u zaštiti od raka debelog crijeva?

Prehrana

Piše: dtm

ponedjeljak, 31. ožujka 2025.

Jogurt koji sadrži žive bakterije smatra se zaštitom od nekoliko bolesti, uključujući neke oblike raka.

Stručnjaci još nisu točno utvrdili kako to funkcionira, no neki sugeriraju da bi moglo biti povezano s učinkom jogurta na mikrobiom crijeva. Sada je studija otkrila da redovita konzumacija ‘živog’ jogurta može smanjiti vjerojatnost nastanka jednog oblika raka debelog crijeva.

Istraživači su otkrili da su ljudi koji su redovito konzumirali 2 ili više porcija jogurta tjedno imali 20% manju stopu tumora debelog crijeva pozitivnih na Bifidobacterium.

Rak debelog crijeva treći je najčešći rak u svijetu, a Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) izvještava da čini više od 10% svih dijagnoza raka.

Čimbenici životnog stila, poput sjedilačkog načina života, pušenja, pretilosti, prekomjerne konzumacije alkohola, visokog unosa prerađene hrane i niskog unosa voća i povrća, mogu povećati rizik od razvoja raka debelog crijeva.

Zdrava prehrana bogata vlaknima, s puno svježeg voća i povrća, cjelovitim žitaricama, kalcijem i mliječnim proizvodima povezana je s nižim rizikom od raka debelog crijeva.

Qliniqa.hr

Ljudi koji su tjedno jeli 2 ili više porcija jogurta imali su 20% manji rizik od razvoja tumora debelog crijeva. Izvor:Canva

Studija koju su proveli istraživači s Mass General Brighama — a koja je objavljena u časopisu Gut Microbes — sada je otkrila da jogurt može smanjiti rizik od nekih vrsta raka debelog crijeva.

Istraživači su otkrili da su ljudi koji su tjedno jeli 2 ili više porcija jogurta koje sadrže žive bakterije imali 20% manji rizik od razvoja tumora debelog crijeva pozitivnih na Bifidobacterium, soj bakterije koji je čest u mikrobiomu crijeva.

Dr. sc. Gemma Balmer-Kemp, voditeljica istraživanja u Cancer Research UK’s Cancer Grand Challenges, koja je financirala studiju, izjavila je za Medical News Today:

„Endogene bakterijske vrste od velikog su interesa zbog svoje primjene u ljudskom zdravlju. Ova studija pruža nove dokaze o potencijalnoj koristi jogurta (koji sadrži žive bakterije) u smanjenju rizika od određenog podtipa raka debelog crijeva.“

„Iako je ova studija pokazala povezanost između dugoročne konzumacije jogurta i nižih stopa proksimalnog raka debelog crijeva pozitivnog na Bifidobacterium, potrebno je dodatno istraživanje kako bi se razumjelo bilo kakvo uzročno djelovanje Bifidobacteriuma i mehanizme koji su u pitanju ako postoji,“ dodala je.

Probiotici mogu ojačati imunološki sustav, ali mogu li spriječiti rak?

„Živi” jogurt sadrži nekoliko sojeva bakterija. Lactobacillus bulgaricus i Streptococcus thermophiles često se koriste za fermentiranje mlijeka za stvaranje jogurta, ali mogu se dodati i mnogi drugi sojevi bakterija, odnosno probiotici.

Istraživanja sugeriraju da probiotici mogu ojačati imunološki sustav, poboljšati zdravlje crijeva, smanjiti rizik od osteoporoze, dijabetesa tipa 2 i kardiovaskularnih bolesti, a čak mogu smanjiti rizik od nekih vrsta raka.

Kako bi istražili utječe li konzumacija jogurta na rizik od raka debelog crijeva, istraživači u ovoj studiji koristili su podatke iz Nurses’ Health Study i Health Professionals Follow-up Study, koji prate više od 100.000 medicinskih sestara od 1976. godine i 51.000 muških zdravstvenih radnika od 1986. godine.

Sudionici oba istraživanja redovito odgovaraju na upitnike o načinu života, prehrani i zdravlju, koji uključuju pitanja o unosu običnog i aromatiziranog jogurta, kao i drugih mliječnih proizvoda. Za osobe kojima je dijagnosticiran rak debelog crijeva, istraživači su analizirali uzorke tkiva kako bi otkrili DNA Bifidobacteriuma.

Od istraživane skupine, 3.079 osoba razvilo je rak debelog crijeva, a od njih su istraživači mogli pristupiti podacima o Bifidobacteriumu za 1.121 osobu. Ukupno 775 osoba imalo je rak debelog crijeva negativan na Bifidobacterium, a 346 osoba bilo je pozitivno na Bifidobacterium.

Pojedinci koji su konzumirali jogurt imali su manje kolorektalnih tumora
Iako istraživači nisu vidjeli značajnu razliku između dugoročne konzumacije jogurta i opće učestalosti raka debelog crijeva, otkrili su da su osobe koje su jele više jogurta imale 20% manju učestalost tumora debelog crijeva pozitivnih na Bifidobacterium.

Kelsey Costa, nutricionistkinja i vlasnica Impactful Nutrition, koja nije bila uključena u ovo istraživanje naglašava kako “ova studija ne sugerira da jogurt smanjuje Bifidobacterium u crijevima; naprotiv, ona ističe da je Bifidobacterium važan soj bakterija u jogurtu koji proizvodi masne kiseline s kratkim lancem (SCFA) u crijevima i ima antikancerogena svojstva kroz antioksidativne, protuupalne i imunološke učinke,”.

Prema njezinim riječima: „Istraživanje sugerira da Bifidobacterium u tkivu tumora pozitivnim na Bifidobacterium može odražavati oštećenu funkciju crijevne barijere.

„Jogurt može pomoći u jačanju crijevne barijere i podržati korisnu ulogu Bifidobacteriuma u suzbijanju rasta tumora pozitivnih na Bifidobacterium, umjesto da suzbija sam Bifidobacterium,” dodala je.

Ova studija sugerira da konzumacija jogurta tijekom vremena može pružiti zaštitu od ovog specifičnog tipa raka debelog crijeva, vjerojatno putem promjena u mikrobiomu crijeva.

Još jedan razlog zašto uključiti jogurt u svoju prehranu?

Iako su živi, prirodni jogurti dobar dodatak uravnoteženoj prehrani, nisu svi jogurti dobri za vas. Aromatizirani i voćni jogurti često sadrže velike količine dodanog šećera i drugih sastojaka koji nisu zdravi.

Međutim, prirodni, živi jogurti sadrže mnoge hranjive tvari, uključujući kalcij, fosfor, kalij, vitamin A, vitamin B2, vitamin B12, proteine i esencijalne masne kiseline. Također su dobar izvor probiotika — živih mikroorganizama koji, kada se konzumiraju u odgovarajućim količinama kao dio hrane, donose zdravstvene koristi domaćinu.

A upravo ti probiotici, kako sugeriraju studije, mogu poboljšati imunološki sustav i opće zdravlje.

Neki tipovi jogurta mogu imati dodatne koristi.

Jogurt punomasnog, tradicionalnog grčkog tipa mogao bi poboljšati zdravlje kostiju, povećati mišićnu masu i smanjiti vjerojatnost razvoja zdravstvenih problema poput visokog krvnog tlaka, dijabetesa tipa 2, pa čak i nekih mentalnih zdravstvenih problema.

„Iako ne postoji točan savjet o tome koliko često treba jesti jogurt,” rekla je Costa, „uključivanje tipične porcije od 1 šalice nekoliko puta tjedno, ili čak svaki dan, moglo bi pružiti korisne učinke za mikrobiom.”

„Ako jogurt nije vaš izbor, drugi fermentirani proizvodi poput kokosovog kefira, kimchija, misa i kiselog kupusa također sadrže probiotike koji mogu podržati zdrav mikrobiom crijeva,” savjetovala je.